Nieuwsberichten

juni 2020

Van gesloten archief naar open data

Door Marjon van Schendel
Bij de Stichting Omroep Muziek, thuishaven voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroep Koor, ligt in de kelder een van de grootste bladmuziekarchieven van Europa. Niet alleen klassieke muziek, maar ook alle muziek die voor radio- en televisieprogramma’s geschreven is van 1920-1980. In 2013 is het archief gesloten en niet meer toegankelijk voor publiek.

Maar dat wil niet zeggen dat die muziek niet meer toegankelijk is. Marjon van Schendel, een van de associés van Backfield Group, vertelt hoe zij die aan het ontsluiten is.
Lees verder ….

saas

Kenniswerk bestaat voor een belangrijk deel uit samenvatten en presenteren

Door Tom van Dun
Dagelijks bent u bezig grote problemen of vraagstukken terug te brengen tot deelproblemen of kleinere vragen. Waarom? Omdat dat meer grip geeft en de verbanden beter zichtbaar maakt. En dat is handig om het verhaal te vertellen. En een verhaal duidelijk vertellen helpt weer om problemen en vraagstukken te snappen en op te lossen.
Tom van Dun, een van de associés van Backfield Group, weet als geen ander dat een plaatje meer zegt dan 1.000 woorden. Door zijn business-achtergrond te combineren met zijn tekentalent maakt hij prachtige visuele samenvattingen en presentaties.
Lees verder ….

saas

Communicatie tijdens een ICT-incident (kan bijna altijd beter)

Door Cor de Jong
“Mijn mail doet het niet”
Je kent het wel. Er is een ICT-incident gaande. Het wordt steeds groter en omvangrijker, alles ligt plat. Iedereen weet dat dit voor kan komen. Directie, management en bestuurders ook. Maar toch. Na een uurtje begint de eerste bestuurder te bellen. Die weet jou, eindverantwoordelijke voor ICT, altijd te vinden als iets niet goed gaat.
Je kunt je beroepen op de formele SLA, die zegt dat systemen er 24 uur uit mogen liggen, maar of dat je gaat helpen is maar de vraag. Want men gaat uit van de ‘emotionele SLA’ dat systemen het gewoon doen. Wat nu?
Lees verder ….

saas

april 2020

Onze nieuwsbrief in tijden van het coronavirus

saas


Beste relatie,

In tijden zoals deze willen ook wij toch van ons laten horen. Het zijn moeilijke en verwarrende tijden maar we proberen toch, ondanks alles, zicht te houden op de toekomst die ook weer kansen gaat bieden. Welke? Enkele zijn al erg zichtbaar. Zo ervaren we de verdere groei en doorbraak van alles wat met ‘online’ en ‘op afstand’ te maken heeft. Maar wellicht ziet u voor u zelf, uw omgeving of werksituatie ook (nieuwe) kansen. Deel deze gerust met ons.

Klik hier voor de verdere inhoud van deze nieuwsbrief, met daarin:

• onze werkwijze en opvolgen van de RIVM-richtlijnen
• de oproep aan u om met ons contact te zoeken, uw ideeën en kansen te bespreken of gewoon een gesprek bij de virtuele koffieautomaat met elkaar te hebben
• een mindmap over het runnen van uw bedrijf tijdens de coronacrisis en het inzetten van IT voor vergaderen, samenwerken en brainstormen
• een nieuwe whitepaper met de eerste lessen van de crisis (wat ging goed, wat minder goed)
• samenwerking met BCM-specialist Alex Hoogteijling
• terugblik op onze relatieochtend van 14 februari 2020

Veel gezondheid en hopelijk kunnen wij elkaar over niet al te lange tijd weer face to face ontmoeten!

De mannen van Backfield Group

René van Es
Cor de Jong
Johan Timmermans

Onze nieuwsbrief vindt u hier.
Het bijbehorende whitepaper kunt u hier downloaden.

februari 2020

Nieuwe whitepapers van Backfield Group nu beschikbaar!

Wilt u kort en krachtig kennisnemen van onze expertise en ervaring en meteen op de hoogte gesteld worden van enkele markttrends? Leest u dan onze nieuwe whitepapers. Met het lezen van deze whitepapers heeft u een aantal bouwstenen in de hand om uw ICT-organisatie robuuster te maken of in te spelen op enkele prominente en strategische ICT-ontwikkelingen.
De onderwerpen zijn:
• Benefits van samenwerking in een Shared Service Center
• IT Health Check
• Regie binnen ICT

Klik hier om naar de whitepapers te gaan.

april 2018

De remmende voorsprong

door René van Es

In de jaren na de eeuwwisseling zijn zowel de private sector als de overheid massaal overgegaan op het uitbesteden van met name hun IT-infrastructuur door gebruik te maken van zogenaamde “Hosting services”. Naast het kostenaspect was met name het “ontzorgd” worden in termen van investeringen en aandacht een belangrijke drijfveer. Menige organisatie heeft daarmee nu een remmende voorsprong.  Lees verder ….

saas

De implementatie van de AVG of GDPR is ‘gewoon’ werk!

door Cor de Jong

Op 25 mei 2018 zult u moeten voldoen aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescher-ming) of GDPR (Global Data Protection Regulation). Mocht u hier niet aan voldoen en gaat er iets goed mis omtrent bijvoorbeeld privacy of de verwerking van persoonsgegevens in uw orga-nisatie, dan kunnen er na 25 mei (hoge) boetes opgelegd worden. Dat zal misschien de eerste tijd zo’n vaart niet lopen maar het is wel een fenomeen dat boven de markt zal gaan hangen. Lees verder ...

avg

ICT-outsourcing in huidige tijd vraagt om een visie op ketenregie

door Johan Timmermans

Menige organisatie is al bezig met de 3e fase van IT-outsourcing. Daar is al veel leergeld betaald. Voor nieuwkomers in deze markt bespeuren wij een (te) optimistische houding ten aanzien van de aansturing van de outsoucingspartij(en). In dit artikel geven we aan welke vormen van ketenregie wij zien en wat een bedrijf tenminste moet eisen om goed regie te kunnen voeren. Lees verder ...

ketenregie

december 2017

De tijd van grote IT-afdelingen lijkt geweest; regie is “hot”

(Door René van Es, managing partner)

Als Backfield Group zien we steeds meer dat er naast technologische veranderingen ook organisatorische veranderingen gaande zijn bij IT-afdelingen die zich bezighouden met het beheer van het IT-landschap.
Lees verder...

pexels photo-394377.jpeg

Klantencasus: Gemeente Groningen en Backfield Group 

(Door Ward Boersma, Contractmanager gemeente Groningen)

Gemeente Groningen bevindt zich op dit moment midden in de aanbesteding van de outsourcing van haar generieke ICT. Daarbij worden hardware, netwerk, werkplekken en het beheer daarvan uitbesteed. Lees verder...

outsource2.jpeg

Waar ligt de CIO in 2018 wakker van? 

Als het goed is ligt de CIO in 2018 helemaal nergens wakker van! Hij heeft de zaakjes op orde, goede mensen om zich heen verzameld, strategieën en roadmap vastgesteld, portfolio- en projectmanagement op orde en budgetten gealloceerd. Geen vuiltje aan de lucht!

Helaas, was dat maar zo. Wij zetten enkele zaken op een rijtje die in 2018 op de radar van de CIO zullen staan. Lees verder...

cio.jpeg

Voor opdrachtgevers van Backfield Group: nieuwjaarsevent op 17 januari 2018 

Het kan nog net, toasten op het nieuwe jaar en op de samenwerking in 2018. Onze opdrachtgevers gaan we uitnodigen voor een (middag)event waarbij we de inzoomen op (onze visie op de) ontwikkelingen in de markt. Lees meer...

newyear

Aangepaste huisstijl Backfield Group 

We waren ‘m niet zat, maar vonden wel dat een opfrisbeurt nodig was. Lees meer...

companystyle.jpeg

april 2017

Backfield Group goes international

Een aantal collega’s voert met een zekere regelmaat ook opdrachten uit in het verre buitenland. Het betreft hier veelal consultancyklussen die ze met een sterk pragmatische inslag uitvoeren.

De landen en gebieden waar de opdrachten uitgevoerd worden zijn vaak exotisch, zowel in ervaring als in omstandigheden. Bijvoorbeeld landen als Tanzania, Madagaskar, Nepal, Belize, Myanmar en Palestina; veelal landen waar ten gevolge van de economische situatie het breed inzetten van nieuwe technologie en methodes sterk verschilt met onze westerse wereld.

Lees ons artikel over PUMskyline_1200x795_bw

Van gemeentelijke herindeling tot ontvlechting van een bibliotheek-organisatie, Backfield Group is erbij!

Zo’n project komt niet iedere dag voorbij. Door de gemeentelijke herindeling in Brabant (Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel vormen samen de nieuwe gemeente Meierijstad) houdt de bibliotheekorganisatie ‘De Meierij’ in 2017 op te bestaan.

De Meierij is een bibliotheekorganisatie die het bibliotheekwerk voor een aantal gemeenten verzorgt. Echter, enkele van deze gemeenten vallen vanaf 2017 onder de nieuwe gemeente Meierijstad.

Lees ons artikel over de bibliotheekorganisatielibrary

Nieuwste generatie ICT-outsourcing vraagt stevige inzet van strategisch leveranciersmanagement

Sommige organisaties gaan er nog aan beginnen, maar andere zijn al in de 3e fase van ICT-outsourcing belandt. Wat zijn deze fasen ook alweer? We zetten ze kort op een rijtje, waarna we aangeven waarom Leveranciersmanagement een immer belangrijker rol gaat (lees: moet) innemen.

Lees ons artikel over ICT-outsourcing

december 2016

Agile projecten

Lees de publicatie van Iwan Eising over Agile projecten en de veranderende rol van de projectmanager

Lees de publicatie over agile projecten

Kunnen we datalekken voorkomen?

Niemand komt graag negatief in het nieuws. Organisaties ook niet. Toch berichten de media regelmatig over datalekken.

Lees ons artikel over datalekken

Niet te stoppen: Outsourcing of (regionale) samenwerking

Heeft u uw bedenkingen bij Outsourcing? Toch is het niet te stoppen. In de begintijd waren het vooral de banken en multinationals die, veelal om financiële redenen, tot outsourcing van hun ICT-activiteiten overgingen. Nu zien we dit ook snel groeien bij bijvoorbeeld overheden, zorginstellingen en retail organisaties.

Lees ons artikel over outsourcing of samenwerking


Alle rechten voorbehouden Backfield Group BV © Copyright 2018 | Algemene voorwaarden | Privacy